maandag 14 januari 2013

Bellyboaten doe je zo dit voor de beginner!!

We gaan het eens hebben over Bellyboaten!!
Zo zijn er verschillende soorten en maten, ze zijn er al vanaf een soort autoband, deze stamt nog uit de tijd van Fred Flintstone. Ook zijn er U-vormige met twee zijdrijvers en V-vormige Pontonboten, al vallen deze eigenlijk niet onder een Bellyboat naar mijn mening. Ik zelf heb de ronde vorm gehad, eigenlijk een onveilig ding, daar zullen de meningen van anderen misschien over verschillen. Het kan ook zijn dat ze liever bij het oude blijven wat dat betreft. Daarna heb ik een U-vorm gehad met peddels. Deze was wel lekker groot, maar erg omslachtig met flipperen en peddelen, en dan heb je minder tijd om te werpen.
Nu gebruik ik al weer enkele jaren een V-vorm, het zogenaamde HY & Dry type.



Bij dit model zit je net niet of net iets met je poepert in het water. Dit ligt ook een beetje aan het gewicht van wat jij op dat moment weegt. Het eerste V-model dat ik gebruikte was de HY & DRY van Mac Fishing, een fijne boot, makkelijk in gebruik en niet te zwaar. Een nadeel van deze boat is dat hij weinig opbergruimte heeft. Alleen al voor het opbergen van je accu voor de dieptemeter/fishfinder, maar ook voor tochten van een dag kun je weinig meenemen, tenzij je een afgesloten emmer of waterdicht tonnetje mee wilt zeulen achterop de Bellyboat.
Grootste nadeel van dit merk is lekkage op de naden van de binnenband of Bledders zoals ze eigenlijk heten. Zeer vaak heb ik hier last van gehad en dat is zeker niet fijn. In het begin gaf dat een onveilig gevoel, maar zinken doe je niet gauw tenzij er echt een grote scheur op de naad ontstaat. Dan ga je toch echt een heel eind scheef hangen. Het model dat ik nu heb is hetzelfde type, maar dan van een ander merk en dat is de Outcast Super Fat Cat. Deze is net een klein slagje groter als de voorgaande, maar heeft veel meer opberguimte.
De accu kun je kwijt in de opbergvakjes en er zijn 2 beker- of blikjeshouders en het materiaal is beter. Nu gebruik ik deze nog wel wat korter als de voorgaande Bellyboat, maar de ervaringen tot nu toe zijn goed.


Er zit wel weer een prijsverschil tussen de twee; zo kost de Mac 379,50 euro en de Outcast Super Fat Cat 511,00, euro maar dan nog gaat de voorkeur uit naar de Super Fat Cat.
Als je een dag van rond de 7 á 8 uur op het water zit wil je dat wel zo comfortabel mogelijk doen met zeker een paar blikjes drinken je regenkleding mee, accu, dieptemeter, 2 hengels, kunstaasbox, onderlijnen, koker, kniptang, onthaaktang een lipgripper, camera, sigaretten, rolmaat, aanstekers een broodtrommel, en nog wat andere rommel.
Dit moet je wel kwijt kunnen en het meeste toch het liefst in de opbergvakjes.
Voor de tangen zitten er nog eens aan beide zijden aparte dubbelwandige vakjes die afsluitbaar zijn door middel van klittenband.



Nu zit er achter op de leuning nog een tasje met rits voor je regenkleding, maar die is niet echt waterdicht, dus doe er nog een plastic tasje om heen of ander waterdicht spul. Je kunt er nog wel een aparte waterdichte tas bij kopen, misschien handig maar ik heb dat tot nog toe niet echt nodig gehad ook niet bij een hele dag roofvissen. Je dieptemeter/fishfinder sjor je apart vast op de buitenband met een stuk webband en dat doe je ook met je vaste hengelsteun. De extra hengelsteun vergt wel weer een aparte constructie die ik later laat zien. Ook hier zijn er door andere Bellyboaters verschillende constructies gemaakt die wel 3 tot 4 hengels mee nemen op hun Bellyboat tochten, hoe gek kun je het maken! Er komen soms zelf constructies voorbij zodat je de vis kunt meten door middel van een dakgoot inclusief een asbak er op gemonteerd. Allemaal leuk en aardig, maar overbodige luxe en dat geeft alleen gesleep met spullen en vergt extra opbouwtijd van de boat, en tijd verspelen is vistijd verspelen!




Ik gebruik als vaste hengelsteun de hengelsteun van Scotty montage door middel van spanbandjes die je er bij geleverd krijgt. Ook de montage van de diepte/fisfinder gaat op deze manier. Deze Bellyboat steunen zijn verkrijgbaar bij de firma EVIN. Je kunt het allemaal zelf maken, maar of dat nu echt goedkoper is daar heb ik mijn twijfels bij, of je moet het spul op de plank hebben liggen. Je moet tenslotte ook je werktijd berekenen, en ook deze tijd kun je beter besteden aan een dagje roofvissen, of in de gesloten tijd aan bijvoorbeeld vliegvissen of een andere vorm van visserij. Een camera steun montage die moet je zelf maken, daar koppel je gelijk een extra (zie foto boven) hengelsteun aan vast die je ook gemakkelijk kunt verwijderen. Twee hengels is trouwens voldoende, je hebt tenslotte maar twee armen! Om je BB op te blazen gebruik je een Doubbel actionpomp die kun je kopen bij eventueel de Action, Liddl of Aldi, net waar deze op voorraad in de winkel liggen. Deze voldoen prima en kosten doorgaans geen drol.


Je kunt om het wat sneller en minder vermoeiend te maken ook een electrisch pompje kopen bij een campingwinkel. Deze gebruik je dan voor het voorwerk. Het laatste stuk doe je weer met de handpomp zodat je beter de luchtinhoud in de gaten kunt houden. Te veel lucht kan een klapband opleveren en dat komt ook wel eens voor. Laat je BB nooit in het zonlicht in de auto liggen, dit verzwakt je materiaal en kan bij het opblazen ook scheuren op de naden opleveren. Ook dit gebeurt nog wel eens, en dan snappen sommige BB'ers niet hoe de Bellyboat lek is gegaan.
Flippers zijn er in alle soorten en maten: wel of niet drijvend, kort of lang, voor elk wat wils en het is daarin net wat je zelf het best vindt zitten, ik heb korte en lange; de korte zijn wat breder en deze gebruik ik bij relatief gezien slap weer, dus vlak water zonder of met weinig wind in polder. De grote lange flippers die gebruik ik op groot water met golfslag en veel wind. Maar dit is mijn visie, hierover zijn de meningen verdeeld. Over waadpakken kunnen hele verhalen worden geschreven. Maar neem een neopreen pak. Misschien is dit in de zomer warm, maar ook in de zomer heb je koudere dagen.
De ademende pakken slijten en zijn kostbaar. Je hebt ook dure merken, maar ook die kunnen kapot.



Dure merken kosten rond de 300 tot 400 of zelfs nog meer euro's, de middenmoot tussen 100 en 300 euro. Goedkoop is minder van kwaliteit, alhoewel die van Spro mij goed beviel en daar heb ik toch 3 jaar mee geflipperd. Misschien heb ik daar gewoon geluk mee gehad. De tweede was van D.A.M oftewel Dammed; kapot binnen één seizoen, maar dit kan een maandagmorgen product zijn geweest. Mijn pas binnengekomen waadpak is weer van Spro. Na één keer vissen is de ervaring dat hij lekker zit, ook bij 2 graden boven nul is het redelijk goed te doen. De pasvorm is uitstekend en het pak heeft 5 mm dikke neoprene laarzen die fijn zitten. De één heeft liever een waadpak met sok, de ander met laars. Ik geef de voorkeur aan een waadpak met laars, dat vind ik fijner.
Maar dat is ook weer mijn mening hier in! Dat ik het liefst gebruik maak van hengels met een reel is ook weer mijn mening. Je zou maar de gehele dag je hengel hoog moeten houden in een bepaalde houding, heb je al gehoord van hengel-rsi? "Niet'', dan is deze naam bij deze geboren, heeft niets te maken met tennis-elleboog. Tennissen doe je niet vanuit de Bellyboat en werken met je computer met muis ook niet, hooguit met je mobiel. Als je met de reel vist leun je lekker met je arm op je Bellyboat rusten bij het binnendraaien. ' Lekker relaxed vanuit je luie Bellyboat stoelvissen.


Ook hier weer mijn eigen mening en ervaring! Ook vliegvissen is vanuit je Bellyboat een optie, ik ben er nog niet aan toe gekomen, of ik heb er nog geen zin in gehad. Dit komt nog wel, maar dat denk ik elk seizoen! Doe je dat dan heb je weinig materiaal bij je, dan kun je ook meer proviand meenemen en een twee- of driedaagse ontdekkingstocht maken. "Droom, Droom',' ook dit hoort bij Bellyboaten; dromen van lange tochten en van het vangen van veel vis en dat kan, het levert vaak net wat meer of grotere vis op dan vanaf de kant, dit ligt er aan of je de stek vindt van je dromen.
Het gebruik van aas wordt bepaald door waar je op wilt vissen. Ik gebruik van alles en nog wat. Wat je denkt te kunnen gebruiken moet je uitproberen en dat is afhankelijk van op wat voor water je vist; verticalen, dropshotten, jerkbaiten en plugjes werpen; alles kan en mag. Ontdek de mogelijkheden die er zijn of meer. Ook meerval kun je vanuit de Bellyboat vangen er zijn erbij die daar erg goed in zijn.
Alle informatie kun je vinden op Google; typ maar in 'Bellyboaten' of 'Float tubes' en veel pagina's komen daarover te voorschijn. Ook de nodige Bellyboatbouwsels zijn er te vinden. Het is even zoeken, maar er is genoeg! Ik geef nog een kleine opsomming van diverse merken Float tubes (Bellyboaten)
zodat je niet het gevoel krijgt dat er maar twee merken zijn.


Outcast Float tubes, diverse types,  Guideline, Togiak, Bighorn, Caddis, Creek Company, Mac Fishing, Ron Thomson, Orvis en nog wat andere merken die ik liever niet noem; in elke prijsklasse is wel wat te vinden.
Maar denk je dat dit je hobby wordt, begin dan gelijk goed. Geef iets meer uit, een miskoop is het niet. Vind je het uiteindelijk niets en je hebt een redelijk merk, dan verkoop je hem ook weer gemakkelijk voor een redelijke prijs. Ik vis zelf het liefst op snoek vanuit de Bellyboat, dat geeft gewoon echt de meeste actie. Snoekbaars is geweldig maar zijn ze een meter onder je voeten, dan is het niets meer. Nee, snoeken levert verreweg de meeste sport op. Een mooie dikke baars kan er ook wat van, maar ieder moet maar kijken wat hij zelf er van vindt.
Ga je beginnen, doe het dan niet gelijk de hele dag. Je komt jezelf tegen. Bouw het op, na een paar keer kun je zo de hele dag het water op. Houd rekening met de wind, ik begin meestal tegen de wind in, dan heb je deze op de terugweg meestal mee en dan vis je op je gemak lekker terug naar de opstapplaats.
Bij regen is het ook steeds nog fijn vertoeven op het water. Je benen zitten lekker in je waadpak en met een goed regenjack met capuchon waar een klep op zit heb je weinig last van regen in je gezicht.
Doe hier je voordeel mee of niet!

Veel vaar plezier!!!
Nu Jos nog zo gek zien te krijgen!!

2 opmerkingen:

  1. haha, nice! wie bouwt er ook een asbak op zijn bellyboat...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg bedankt voor deze uitleg, want ik sta op het punt om er ook een aan te schaffen. Mijn oog is gevallen op de Guideline Drifter, aangezien ik de modellen van Outcast net even te duur vindt.

    BeantwoordenVerwijderen

Vogels kijken.

Ik.heb weer wat gefotografeerd de laatste tijd. Hier het resultaat. Veel kijk plezier. ...