zondag 3 juli 2011

Ierland 2011, we komen er aan!!!

Het jaarlijkse uitje naar Ierland zit er aan te komen, ook al duurt dit nog twee maanden, de voorbereiding is in volle gang.
Niets wordt aan het toeval overgelaten, er mag niets vergeten worden mee te nemen.
Kunstaas wordt al uitgesorteerd, de reels en molens worden nagelopen, nieuw dyneema lijn wordt op de reels en molens gespoeld. Dit moet nieuwe lijn zijn, er mogen geen slechte stukken in zitten, lijnbreuk is het slechtste wat er kan gebeuren.
Splitringenhaken op het het kunstaas worden nagelopen, roestige haken worden vervangen, haakbreuk door roest levert lossers op.
De verbanddoos wordt gecontroleerd, bogagrip onthaaktang, kniptang die moeten voorzien worden van een beetje olie, dit moet goed werken.
In 2009 had ik vijf volle dozen kunstaas mee, in 2010 waren het er nog vier.
Dit jaar zal er gesneden moeten worden, sommige stukken kunstaas zullen teleurgesteld thuis moeten blijven, de selectie moet worden uitgedund, alleen de beste spelers gaan mee. Het is hard, maar het moet.
De XL gaat mee, maar moet zich wel bewijzen!

De Babby schadclone gaat mee, vorig jaar zijn daar aanbeten op geweest.
De Fox replicant, ook zo'n sleepaasje, maar door slecht advies deden ze hun werk toen niet goed.

De Busters I, hier verspeelde ik een meter snoek op, dit was onervarenheid van mijn kant.

Deze aasjes moeten gaan zwemmen en hun werk doen, en zelf moet je er het vertrouwen in hebben.
Het zijn allemaal spelers die niet aan de kant komen te staan en die hun kansen moeten creëren.

Nog wat dieplopend aas.

Dit jaar gaan er nog hooguit drie volle dozen mee.
Jos moet zijn werpen met de hengels nog wat bijschaven, ook hiervoor moeten maatregelen worden getroffen.
Er moet gekozen worden voor de juiste plek waar dit gaat gebeuren, er moeten mensen worden geëvacueerd en bouwhelmen worden uitgedeeld, tuinmeubels moeten veilig worden opgeborgen, want voor je het weet liggen ze in het water. Die jongen kan zijn eigen oerkrachten namelijk nog niet altijd beheersen.
Er gaan 3 jerkbaithengels mee en 3 spinhengels, dit alles in oplopende gewichtsklasse.
Ook gaan we kijken of Jos kan werpen met de jerkbait hengel, dit om meer kansen te creëren en te verhogen.
Op de boot wordt geen pet meer als hoofddeksel gebruikt, de voorgaande jaren zijn er hele reddingsoperaties in touw gezet om petjes terug te vinden, maar helaas, deze kregen een zeemansgraf.
Nu hebben we hiervoor een hoed aangeschaft met scheerlijnen.
Er wordt alleen nog een pet gedragen voor in de pub. (Bovendien staat een pet niet zo goed bij Age, maar ja, een hoed is bij hem eigenlijk ook geen gezicht!!)

Deze hoofddeksels houden ons hoofd en onze gedachten koel op het water.

Regenpakken moeten nagekeken worden op lekkage, dit doen we onder de douche, alles wordt door en door getest. Vorig jaar had ik een regenbroek die behoorlijk lekte, maar volgens Jos was dat lekkage van binnenuit.
Onderbroeken en sokken moeten weer gecontroleerd worden op gaatjes en gestopt worden.
Jos moet zijn nieuw aangekocht laarzen testen, dit doen we in de polder bij hoog water.
Ook is er via e-mail overleg met de gastheer over ontbijt, lunch en diner, want we houden allebei van een goede maaltijd.
Het ontbijt is een Engels (Iers) ontbijt; gebakken eieren, bacon, witte bonen in tomatensaus, worstje en toast. Dit hebben we ook nodig, want er zullen veel lange uren worden gemaakt om die ene goede snoek te vinden.
De lunch is nodig om even een tussenpauze te maken en de strategie weer op een rijtje te krijgen.
Het diner mag van mij drie gangen bevatten: als voorafje een broodje hamburger, gevolgd door een broodje hamburger en als toetje een broodje hamburger, dit om de whiskey goed te laten vallen en om mee te kunnen doen met de Ierse volksdans en om mee te kunnen lallen met de Ierse live volksmuziek.
Vorig jaar hebben we niet meegedanst omdat het niet gepast was en om de plaatselijke bewoners niet voor aap te zetten, maar dit jaar gaan we ervoor. We dansen ze eruit en met onze tenorstemmen zullen we ze eens een poepje laten ruiken. Bovendien zullen we ze onder de tafel drinken. Vorig jaar ging dat enigszins fout. Ik dronk eens geen cola, maar nam een whiskey. Even later lang ik languit met mijn snufferd op de straatstenen. Gelukkig kwam er geen verkeer langs. Misschien moet ik het stevige drinken maar aan Jos overlaten.
In Goosers gaan we zeker ook weer wat drinken (cola voor mij) en kijken of de wilde vos zich nog elke avond meldt voor een extra hapje.
Mischien komt 's avonds de vos nog langs bij onze stamkroeg Goosers.

Druk is het e-mail verkeer tussen Ierland, Bilthoven en Noordwijk, want alles moet gladjes verlopen. Soms mailen we zoveel, dat de internetverbindingen spontaan gaan haperen.
Jos is de belangrijke schakel voor het verzorgen van het vervoer en transport van bagage en hengelkoker, dit is een belangrijk iets en er mag niets verkeerd gaan. Buskaartjes moeten van te voren geregeld worden voor ons vervoer van het vliegveld in het oosten van Ierland naar Killaloe dat helaas in het westen is gelegen. Het is een barre tocht, de tocht-der-tochten, de Elfstedentocht valt hierbij in het niets.
Hiervoor moet je goed getraind zijn, dit zijn geen busritjes voor watjes, slechte wegen enz, enz.
Er moet bovendien nog een kalender voor 2012 gemaakt worden. Om dit voor elkaar te krijgen moet ik eerst nog een aantal goede foto's maken die typisch Hollands zijn.

Deze kalender is bestemd voor onze klokkenluider van Killaloe Cathedral, Mister Brislane. In 2009 kregen wij als enige Hollanders daar een rondleiding tot bovenop de toren en vorig jaar hebben wij hem verrast met een kalender met foto's van 'zijn' kathedraal. Hij was hierdoor zeer verrast en daardoor mocht Jos laten zien en horen hoe hij het carillon kon bespelen. Dit ging wonderwel goed, de plaatselijke kauwtjes kolonie is nooit meer gezien!
Ik mocht zelf ook mijn kunnen vertonen, sindsdien gaat iedereen weer op zondag naar de kathedraal (waarschijnlijk om te bidden dat ik dit nooit meer zal proberen!!).


Wij, Jos en ik, zijn ter plaatse inmiddels zeer berucht, zeker als het gaat om de verkoop van krasloten en lottery tickets.
De verkopen stijgen in de week dat wij er zijn en zo pompen we nog wat extra geld in de noodlijdende Ierse economie. Maart dit jaar voel ik dat we niet alleen op het water veel succes zullen hebben, maar ook met onze loten. Misschien kunnen we daarna wel een krachtige boot kopen om daarmee een paar keer per jaar te gaan vissen op de prachtige Ierse wateren.

Uitzicht over de straat van onze nieuwe locatie.

Zo zijn we ook verhuisd van Ferdinand Heijerman zijn huisje naar de Bed & Breakfast van Herman Molenaar.
Kijken hoe dit bevalt, kan nooit geen kwaad, verandering van spijs doet eten zeggen ze wel.
Herman heeft de whiskey klaar staan, die hebben we tegoed van hem, omdat hij niet kwam opdagen bij de Visma.

Jos als een volleerd stuurman op de boeg van de boot.

Jos die hier uitkijkt over Logh Derg,en tijdig waarschuwt voor opdoemende rotsblokken, hij heeft er een neus voor. (Helaas luistert Age niet altijd erg goed en parkeert de boot toch nog wel eens op scherpe rotsen).

Jos die op de dag van aankomst de stekken in kaart brengt vanaf de toren van de kathedraal. Vanaf hier overziet Jos zowat het gehele meer. Hij bepaalt de routes en brengt de te bevissen stekken in kaart. Ook bekijkt hij of alles nog klopt ten opzichte van vorig jaar.
Dit uitzicht ziet er mooi uit, maar dit stuk van Logh Derg is nog maar het begin en is eigenlijk gewoon nog een stukje van de River Shannon.

Logh Derg is geen meer voor watjes, het kan er behoorlijk spoken en die snelle weersveranderingen doemen op als een geest in de nacht, je wordt er totaal door verrast.
Spoken doemen op, voordat je het weet zitten ze in de boot, angstaanjagend kan het zijn. Je moet het hebben meegemaakt om het snel wisselende weer te kunnen bevatten.

Het ene moment heb je zwaar weer, dit is niet te voorspellen, maar even later zitten de regenbogen weer aan alle kanten boven je.
Daarom regenpakken controleren nu het nog kan, liever geen verrassingen meer van doorweekte kleding.
Misschien moeten we dit keer ook eens wat kleine plugjes meenemen en kijken of we een forelletje kunnen vangen. Er zitten genoeg bruine forellen, vorig jaar heb ik er aardig wat zien springen.
Het jaar er voor heb ik er niet op gelet, ik was te gespannen, te veel gefocust op snoek.
Ik moet hier nog even wat informatie over inwinnen bij Herman Molenaar. Dit jaar is hij ook wat actiever bezig met deze vorm van visserij, er schijnen grote jongens te zitten.
Alles kan op het meer; vliegvissen maar misschien is er ook een mogelijkheid met de streamer op snoek.
Maar ja, voordat je het weet moet je met twee vliegtuigen, zoveel spullen gaan er dan mee.1 opmerking:

  1. Hoi Mannen,

    regenkleding al droog? Haha goed nat geworden hier zowel in als uitwendig. Nu ik dit schrijf zitten jullie nu voor de derde dag op het water en zonder mij aan het vissen daar ik de eerste dagen met jullie mee was. kan amper wachten op jullie terug komst want de eerste 2 dagen waren super samen maar dat schrijven jullie hier vast nog wel! groetjes Herman

    BeantwoordenVerwijderen

Irritante karper!

  Vandaag maar weer een paar uurtjes met de vlokhengel erop uit geweest. Het was er weer voor met de ruisvoorn wil het nog niet echt. Maar a...